Mątwy liczą lepiej od rocznych dzieci

13 września 2016, 06:08

Biolodzy z National Tsing Hua University wykazali, że mątwy liczą lepiej od rocznych dzieci.



Supermięśnie lekarstwem na cukrzycę?

5 grudnia 2011, 11:43

Wydajność mięśni zależy m.in. od zdolności wykorzystania węglowodanów jako źródła energii. Ćwiczenia wpływają na nią korzystnie, a otyłość czy przewlekłe choroby wręcz przeciwnie. Naukowcy z Sanford-Burnham Medical Research Institute odkryli mechanizm, dzięki któremu można u myszy przeprogramować geny metaboliczne mięśni, wpływając na ich umiejętność zużywania cukrów.


Bakterie jelitowe kontrolują ruchy

2 listopada 2018, 11:11

Bakterie jelitowe kontrolują ruchy muszek owocowych (Drosophila melanogaster).


Istnieje korelacja między niedoborem witaminy D i metabolizmem glukozy

24 lutego 2015, 10:28

Bez względu na to, ile ważą, ludzie z niskim poziomem witaminy D z większym prawdopodobieństwem mają cukrzycę.


Otyli mogą żyć dłużej

24 lipca 2007, 16:43

Nie od dzisiaj wiadomo, że szczupli żyją dłużej niż otyli. Liczne eksperymenty na myszach wykazały, że poddając te zwierzęta rygorystycznej diecie, można wydłużyć ich życie o 50%. Naukowcy dowiedli właśnie, że i grubasy mogą się cieszyć długim życiem.


Rozszyfrowali biochemię ksantohumolu

13 października 2016, 10:25

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) poczynili znaczne postępy w rozumieniu działania ksantohumolu - flawonoidu z chmielu dobrze rokującego w leczeniu zespołu metabolicznego.


Częste jedzenie czekolady = niższy wskaźnik masy ciała

27 marca 2012, 10:30

Ludzie, którzy regularnie (kilka razy w tygodniu) jedzą czekoladę, są szczuplejsi od osób, które jedzą ją od czasu do czasu.


Osoby z zespołem metabolicznym potrzebują większych ilości witaminy C

3 stycznia 2019, 11:58

Większe spożycie witaminy C pomaga przerwać błędne koło zaburzonego obiegu przeciwutleniaczy.


Nocne marki bardziej zagrożone cukrzycą

2 kwietnia 2015, 11:35

W przypadku sów ryzyko wystąpienia cukrzycy, zespołu metabolicznego i sarkopenii jest wyższe niż dla skowronków. Dzieje się tak nawet przy porównywalnej ilości snu.


© Peggy Greb, US DoA

Śniadanie to podstawa

6 września 2007, 11:02

Jedząc na śniadanie produkty obfitujące we właściwe zboża, pomagamy organizmowi w skuteczniejszym kontrolowaniu poziomu cukru we krwi również po obiedzie, podwieczorku i kolacji. Najlepsze są wypieki z pełnoziarnistej mąki jęczmiennej i żytniej. Ich korzystny wpływ to wynik łącznego oddziaływania niskiego indeksu glikemicznego i nietrawionych cukrów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy